nieuws

13/05/2014

Digitale ondersteuning onderwijs KT

Verslag workshop 12 april 2014:
In haar workshop presenteerde Karla Brilman ons een collage van een aantal jaren werk op klassiek-digitaal gebied en liet ons een aantal programma’s uitproberen. Wij kregen een overzicht te zien van betaalde programma’s (Wintoets, Emma klassiek, Latijn online en Didasko) en gratis (Google Drive, Blendspace, Wrts – ook offline te gebruiken-, Jing – handig voor dyslectische leerlingen, Joop Jagers toetsenbord, Powerpoint en Kahoot) en zagen hoe je met enkele daarvan aan de slag kunt. Zo kun je bijvoorbeeld met één van de programma’s zinsdelen handig van elkaar onderscheiden.
Daarnaast maakte zij niet alleen duidelijk wat je aan digitaal materiaal kan inzetten in de lessen, maar besteedde ook aandacht aan de manier waarop dit het best kan gebeuren en gaf nuttige tips. Denk altijd aan de randvoorwaarden, ga niet elke les digitaal te werk, zorg voor back-up. Probeer niet teveel ineens, maar kies eerst voor één programma. Een goede ondersteuning is vaak via Google op internet te vinden, bijvoorbeeld het in Powerpoint zetten van filmpjes. Wel eens bedacht hoe handig het is met een draadloze muis door de klas te lopen en tegelijkertijd je verhaal te kunnen houden of screenshots van programma’s te maken voor het geval de techniek het af laat weten?
Niet iedereen weet dat je toetsen kan exporteren naar de ELO, dat open vragen gebruiken in Wintoets niet handig is, omdat dit veel praktische problemen oplevert. Als beveiliging kan je ook toetsen ‘op slot’ zetten, behalve van (bijv.) donderdag van 11.00-12.00 uur.
Een handige workshop op klassiek en algemeen gebied om te weten te komen welke digitale programma’s je inzet in je lessen of daarbuiten.

Zie ook de powerpoint van deze workshop, te vinden onder de knop Publicaties.