Toekomst voor Latijn (en Grieks) en de gevolgen voor het gymnasiale onderwijs
De BGV kijkt terug op een geslaagde conferentie op 2 april jl. Ca. 80 mensen hadden de moeite genomen op hun vrije zaterdag naar Utrecht te komen om te luisteren naar prof. dr. S. Waslander en mee te praten over de toekomst van het gymnasiumonderwijs op vwo-afdelingen. De examenresultaten bij met name het vak Latijn vormen al langere tijd een bron
van zorg.
Archief: 2011
Besturen moeten samenwerken bij gymnasiumaanbod
Vanwege het dreigende tekort aan docenten klassieke talen zullen besturen moeten gaan samenwerken om het gymnasiumaanbod in de regio overeind te houden. Dat zei hoogleraar Sietske Waslander zaterdag 2 april bij de presentatie van het rapport De toren van Jenga*. Volgens haar lukt het anders niet om gymnasiumonderwijs van voldoende kwaliteit voor alle leerlingen die dat willen in stand te houden.
Teleurstelling gymnasia: gemiste kans voor de klassieke talen
Deze week reageerde minister Van Bijsterveldt op het rapport van de Verkenningscommissie over de klassieke talen, âHet geheim van de blauwe broerâ. De betrokkenen uit het veld waarderen het dat de minister graag met hen wil overleggen. Maar ze zijn ook teleurgesteld, omdat uit de reactie van de minister blijkt dat ze de adviezen van een commissie van deskundigen en de positieve reacties daarop uit het veld voor een groot deel naast zich neerlegt. Een gemiste kans.
Gymnasia werken graag aan excellent onderwijs in klassieke talen
Afgelopen november verscheen het eindrapport van de Verkenningscommissie Klassieke Talen âHet geheim van de blauwe broerâ, een rapport met adviezen over de vernieuwing van de klassieke talen in het voortgezet onderwijs. Een rapport waarop met smart werd gewacht, want ook op de zelfstandige gymnasia en op de gymnasiale afdelingen van de scholengemeenschappen zien wij de problemen rond het onderwijs in de klassieke talen. Na het verschijnen van het tussenrapport had een uitgebreide veldraadpleging plaats gevonden.