Nova et actualia
Te lezen in deze BGV-nieuwsbrief oktober 2024:
• Actualisatie Curriculum KT gaat 2de (en 3de) fase in
• BGV-Webcafé: wat kunnen we intussen doen aan de overladenheid?
• cao-onderhandelingen VO vastgelopen: AOb roept op tot actie
• Gymnasium en het basisonderwijs
• Nog meer nova et actualia
Publicatie voorlopige definitieve conceptexamenprogramma
Half oktober zijn de conceptprogramma's gepubliceerd, opdat de Tweede kamer op 16 oktober 2024 geïnformeerd was voorafgaande aan het onderwijsdebat.
De documenten voor het conceptexamenprogramma Grieks en het conceptexamenprogramma Latijn zijn te vinden op de SLO-site. Daar staat ook het toelichtingsdocument voor Grieks en Latijn.
Veel dank voor het werk en de getoonde moed van de verkenningscommissie klassieke talen die met deze documenten gepoogd heeft een oplossingsrichting uit te werken voor een lang bestaand en complex probleem binnen het onderwijs klassieke talen
Vervolgfase 2+3 Actualisatie van curriculum klassieke talen
Vanaf september gaat de Actualisatie de tweede fase in. Deze fase volgt twee sporen:
1. Het ontwikkelen van conceptsyllabi (syllabuscommissie CvTE en deel VVC)
2. Het beproeven van de conceptexamenprogramma's (SLO en deel VVC)
In 2024-25 beproeft de syllabuscommissie of de conceptexamenprogramma's geschikt zijn om conceptsyllabi te maken. De syllabuscommissie geeft feedback en doet suggesties voor verbetering van de conceptexamenprogramma’s klassieke talen. SLO verwerkt deze feedback in een tweede versie van de conceptexamenprogramma's, vóórdat de fase van beproeven met scholen start.
Parallel hieraan wordt voor klassieke talen uitgewerkt met hoe de fase van beproeven vorm moet krijgen door na te gaan hoe uitgebreid beproefd moet worden, en hoeveel tijd dat nodig heeft. De SLO zorgt ervoor dat deze twee parallelle ontwikkelingen inhoudelijk goed op elkaar aansluiten.
Volg het vakvernieuwingsproces via de website van de SLO.
BGV-webcafé: wat kan NU al helpen tegen overladenheid?
Het ambitieuze voorlopig definitieve conceptexamenprogramma vraagt nog een zorgvuldig traject waarin implicaties voor betrokken leerlingen, docenten, schoolleiders, na en -bijscholers, methode-, vragen- en beleidsmakers voor iedereen helder in beeld gebracht moeten worden. Dat totaalbeeld vormt het kader waarbinnen de fase van beproeven van de conceptvoorstellen ingevuld kan worden waarna met ieders ervaringen, kennis en inbreng een definitieve versie vastgesteld kan worden. De SLO hoopt dat die definitieve versie in de zomer van 2026 vastgesteld is.
Pas met het definitieve examenprogramma start de pilotfase waarvan de duur afhangt van de omvang van de vakvernieuwing. De landelijke invoering van het nieuwe examenprogramma in klas 4 ligt dus nog even voor ons uit in de toekomst. Tot die tijd blijft de druk en het ongemak van de huidige overladenheid in de dagelijkse lespraktijk zeer actueel voor leerling en docent.
De SHZG, VCN en BGV zijn daarom in gesprek met de SLO en het Ministerie van OCW om te kijken wat we nu al op korte termijn kunnen doen ter verlichting van deze overladenheid.
De BGV nodigt u daarom uit voor ons BGV-webcafé op 18 november 2024 van 16.15 - 17.45 uur.
In dit gesprek hoe de acute nood te lenigen, raken we natuurlijk ook een fundamentelere kwestie: wat heb ik als classicus nodig om mijn vak goed neer te zetten? Wat zijn de randvoorwaarden om mijn professionele verantwoordelijkheid te kunnen nemen voor het onderwijs en het gymnasium op mijn school? En vooral dan ook: en waar trek ik de grens?
Wij rekenen op een vruchtbaar gesprek en horen graag uw suggesties en ervaringen.
Meldt u aan door mailtje te sturen naar de BGV of via onderstaande aanmeldknop.
cao-onderhandelingen VO vastgelopen: AOb roept op tot actie
De onderhandelingen voor een nieuwe cao voortgezet onderwijs zijn op 24 september -na lang onderhandelen- stukgelopen. De vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over het beteugelen van de werkdruk én om dit vervolgens vast te leggen in de cao. De AOb en de andere bonden starten daarom acties.
Vorig jaar nog ging de AOb dan maar akkoord met het op het scherpst van de snede uit-onderhandelde cao-akkoord voor dit lopende jaar. Maar met een duidelijke kanttekening: voor de huidige onderhandelingen gaat het om werkdruk: "Het aanpakken van de hoge werkdruk staat voor onze leden op de eerste, tweede en derde plaats."
Gymnasium en het PO
Op 11 oktober jl. was de BGV te gast bij de sectorraad PO om kort te spreken over het gymnasium en het primair onderwijs (met name in groep 7 en 8).
Wij bespraken hierbij twee kwesties: de vraag of groep 7-8 docenten over voldoende kennis over het gymnasium beschikken om een weloverwogen vo-advies te geven en de mate waarin alle kinderen op de basisschool in aanraking komen met onderwijs over de Grieks-Romeinse oudheid. Op onze website is een kort verslag van de bijeenkomst en de resultaten van een kleine steekproef onder de aanwezigen gepubliceerd.
Graag ook brengen wij de nieuwe website Waarom gymnasium onder de aandacht. Op deze site staat allerlei informatie voor groep 7+8-ters, leerkrachten en ouders.
Nog meer nova et actualia
• Antigone - Het Nationaal Theater: 22 oktober - 3 december.
• Antigone -Theatergroep Aluin: 17 september t/m 26 april, schoolvoorstelling
• Nieuwe selectieronde Postdoc VO-Geesteswetenschappen: 30 september - april 2025
• 19 september: start Klassieke Olympiaden voor scholieren (inzenden kan nog tot 20 november)
• Maak leerlingen weerbaar - ONZ organiseert bijeenkomst #MeToo Moving Forward: 6 november (online / RMO)
• Pygmalion, of de billen van het beeld - nog te zien in Het Nationaal Theater: 11 december
• Neem nota van het (scholings)aanbod van ons Vaksteunpeunt Klassieke Talen van de AlfaGammaPartners
Copyright © 2024 Belangengroep Gymnasiale Vorming, All rights reserved.
U ontvangt de BGV-nieuwsbrief omdat u werkt op scholengemeenschap met gymnasiumafdeling of op een categoraal gymnasium en eerder hebt aangegeven door ons op de hoogte gehouden te willen worden.
Belangengroep Gymnasiale Vorming
Sint Jacobsstraat 22
Utrecht, Utrecht 3511 BS
Netherlands
Wil je je voorkeuren wijzigingen voor de BGV-nieuwsbrief?